Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Ασπαρταμη γλυκαντικο η Στεβια στο καφε; Τι συμβαινει με την Ασπαρταμη ειναι επικινδυνη η οχι;


Η στεβια ειναι πιο υγιεινη απο την ασπαρταμη (ως φυσικο προιον) αλλα δεν ενδεικνυται για καφε γιατι τον πικριζει. Τι γινεται ομως με την ασπαρταμη που ειναι πολυ καλη στη γευση για τον καφε; Ειναι επικινδυνη η οχι;


Η απαντηση ειναι πως:

Δεν ειναι πολυ σαφη τα ορια. Παραθετω τα πιο σημαντικα αποσπασματα απο το site οσον αφορα την ασπαρταμη:
http://www.xterragreece.com/aspartame-or-stevia

 
Στο δίλημμα ασπαρτάμη ή Στέβια οι επιστήμονες και οι διατροφολόγοι στέκουν διχασμένοι. Όσο αφορά την ασπαρτάμη υπάρχουν έρευνες από εργαστήρια στην Γαλλία, την Ινδία και την Ιταλία που υπογραμμίζουν την επικινδυνότητά της και από την άλλη επίσημους κρατικούς οργανισμούς να υποστηρίζουν το αντίθετο. 

Αρνητικες ερευνες

Σε πρόσφατο συνέδριο στην Γαλλία υπό τον τίτλο «Καρκίνος και Περιβάλλον» εκφράστηκε η άποψη ότι τα παιδιά και οι έγκυες δεν θα έπρεπε να προσλαμβάνουν ασπαρτάμη στη διατροφή τους, ενώ ακούστηκε και η άποψη ότι πρέπει να απαγορευτεί τελείως η χρήση της σε τροφές. 

Στην Ιταλία σε δύο διαφορετικές, ανεξάρτητες έρευνες του 2005 και του 2007, το Ινστιτούτο «Ramazzini» ανακοίνωσε τα αποτελέσματα τοξικολογικών ερευνών στα οποία διαπιστώθηκε ότι η ασπαρτάμη προκαλούσε λευχαιμία καθώς και λεμφώματα σε ποντίκια. 

Θετικες Ερευνες

Σε απόλυτη αντίθεση κινείται όμως η σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα

Αναφέρει ότι η ασπαρτάμη έχει εγκριθεί από 90 χώρες την ειδική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών και την FDA της Αμερικής

Έκτοτε τρεις έρευνες σε ποντίκια που έχουν τεθεί υπ’ όψιν του Συμβουλίου, έχουν απορριφθεί ως αβάσιμες, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν τις θεώρησε αξιόπιστες ώστε να εκδόσει οδηγία, εναντίον της ασπαρτάμης. 

Ταυτόχρονα 10 διαφορετικά Πανεπιστήμια τοξικολογίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η ασπαρτάμη δεν είναι καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο». Αυτό έχει σίγουρα ως αποτέλεσμα να μας δυσκολεύει πως θα «επιλέξουμε» ανάμεσα σε ισοδύναμες έρευνες με μόνη διαφορά ότι προέρχονται από διαφορετικά πανεπιστήμια. 

Τυπικά και υποχρεωτικά συντασσόμαστε με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ως καταναλωτές τις διεθνείς έρευνες.

Ενα προιον που παιρνω εγω για τον καφε και μαρεσει ειναι το Natreen το οποιο περιεχει σακχαρινη και κυκλαμικο οξυ ΟΧΙ ασπαρταμη: Πολλα εχουν ακουστει βεβαια και για το κυκλαμικο οξυ αλλα το εχουν επιτρεψει





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου