Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ποιος δεικτης ευφυιας ειναι πιο σημαντικος; Συναισθημα (δεικτης EQ) Vs Ευστροφια (δεικτης IQ)



Ο λόγος για το EQ, τον δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης που υπολογίζει την ικανότητα ενός ατόμου να διαχειρίζεται τόσο τα συναισθήματα του, όσο και αυτά των γύρω του. 

Ο όρος που εισήχθη από τον Αμερικανό ψυχολόγο Χάουαρντ Γκάρντνερ, περιγράφει την κοινωνικότητα ενός ατόμου, την ορθότητα του τρόπου σκέψης του αλλά και γενικότερα τις δυνατότητες του σε ένα κοινωνικό περιβάλλον. Στοιχεία που είναι εντελώς διαφορετικά με αυτά που υπολογίζει το IQ.

Το μυαλό ενός ανθρώπου κινείται σε πάρα πολλούς άξονες

γεγονός που καθιστά τον υπολογισμό της νοημοσύνης ακατόρθωτο. Για παράδειγμα, δείκτη ευφυΐας αποτελεί σίγουρα και η φαντασία ενός ατόμου, κάτι που είναι αδύνατο να "βαθμολογηθεί". Οι δύο δείκτες νοημοσύνης καταφέρνουν απλά να προσεγγίσουν συγκεκριμένες δυνατότητες, παρουσιάζοντας μάλιστα επισφαλή αποτελέσματα.

Σε στατιστικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, αποδεικνύεται πως οι υψηλοί δείκτες EQ έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιτυχία ενός ατόμου. Η κοινωνικότητα και οι καλή διαχείριση των συναισθημάτων βοηθούν σε όλους τους βασικούς τομείς της ζωής. 

Ταυτόχρονα, έχει παρατηρηθεί πως άτομα με χαμηλό EQ παρουσιάζουν συχνότερα εγκληματικές και ανήθικες συμπεριφορές. Το IQ φαίνεται πως, παρά την πιο διαδεδομένη του φήμη, έρχεται δεύτερο σε σειρά προτεραιότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου