Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Θεριζουνε τα Ransomware / Τι ειναι και πως να προστατευτειτε



Τα ransomware ειναι κακοβουλο λογισμικο που περναει στον υπολογιστη και μας κλειδωνει τα αρχεια μας (μεσω κρυπτογραφησης οποτε δεν εχουμε προσβαση πλεον).

Πως;

Ενας τροπος ειναι να ενεργοποιησουμε ενα λινκ η καποιο αρχειο που δε πρεπει. Πιθανως να υπαρχουν κι αλλοι τροποι πιο εμμεσοι απο τους χακερ, αλλα συνηθως εμεις οι ιδιοι κανουμε κατι που δε πρεπει.

Ως συνηθως στην τηλεοραση δε λενε τιποτα ουσιαστικο ολο αερολογιες, οποτε διαβαστε στο ιντερνετ για τα ransomware

Ειναι οτι χειροτερο μπορει να μας συμβει

Τι κανουμε ομως στη περιπτωση που παροτι βαλουμε μεσα προστασια στο pc μας κολλησουμε. Χασαμε οριστικα τα αρχεια μας;

Οχι
Υπαρχει ενας τροπος να ειμαστε παλι ακομα περισσοτερο ασφαλης απλα εχοντας bup τα αρχεια μας σε ενα εξωτερικο στικακι η σκληρο δισκο.

Και ενα imagefile με το AOMEI θα μπορουσε να βοηθησει αν τα ευαισθητα αρχεια μας ειναι στον βασικο δισκο C:\

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Πιθανως αν την ωρα που κολλησουμε τον ιο να επεκταθει και στις εξωτερικες μοναδες μας. Αρα καλο ειναι να ΜΗΝ εχουμε παντα πανω στο pc τις συσκευες μας που κανουμε bup. Να τις ενωνουμε, να κανουμε το bup και μετα παλι αποσυνδεση.

Σε καμια περιπτωση να μην πληρωσουμε απο μονοι μας τα λυτρα. Τα λυτρα ειναι συνηθως μεταξυ 300$ - 600$ αλλα αναλογα τον χρηστη ή εταιρια μπορει και παραπανω. Πρεπει να απευθυνθουμε στην υπηρεσια πιο κατω:



Επισης κατι που διαβασα στο pcsteps.gr αν κολλησουμε ransomware που δεν θα ειναι πολυ εξελιγμενης τεχνολογιας θα μπορουμε να μπουμε σε safe mode και κανουμε επαναφορά του συστήματος σε προγενέστερη ημερομηνία

Σην περίπτωση που ειναι πολυ εξελιγμενης τεχνολογιας ο ιος πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στο European Cybercrime Centre (EC3), μια υπηρεσία της EUROPOL που είναι και στα ελληνικά

Υπάρχει η δυνατότητα να μας καθοδηγήσουν για να ξεκλειδώσουμε τα αρχεία μας με τα εργαλεία που διαθέτει το γνωστό διεθνές επιχειρησιακό κέντρο δίωξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου