Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Κληρονομικές οι τραυματικές εμπειρίες των γονιων στους απογόνους!


Το ψυχικό στρες από τις τραυματικές εμπειρίες μπορεί να κληρονομηθεί στους απογόνους και να συνεχίσει να επηρεάζει τις επόμενες γενιές

Οι ελβετοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα στρες αλλάζει την παραγωγή μιας συγκεκριμένης κατηγορίας μορίων (microRNA) που βοηθάνε στη ρύθμιση και έκφραση των γονιδίων.

Τα μόρια αυτά υπάρχουν και στο σπέρμα, οπότε πιθανότατα αυτά συνιστούν το όχημα μέσω του οποίου μεταβιβάζεται στο γονιμοποιημένο ωάριο το ψυχο-βιολογικό αποτύπωμα του τραύματος. Με άλλα λόγια, το σπέρμα ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος (ιδίως στα στρεσογόνα) και επηρεάζεται από αυτά - πράγμα το οποίο, παρεμπιπτόντως, δείχνει την καθοριστική σημασία που έχει η υγεία του υποψήφιου πατέρα και όχι μόνο της μητέρας.

Η γνωμη μου: το αρθρο υποστηριζει οτι αυτο γινεται χωρις μεταβολη στο γενετικο κωδικα. Ομως πιο κατω αντιφασκει η ερευνα και λεει οτι τα μορια καθοριζουν τη μορφοποιηση του dna. Οποτε οποιος θελει ας διαβασει το αρθρο στη πηγη του και ας αποφασισει μονος του, εγω το βλεπω καπως αντιφατικο ως προς αυτοτ ο κομματακι μονο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου